Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vzhledem k tomu, že se autor staví do pozice filosofa, přijde mi ostré škatulkování až příliš nefilosofické. Samotou otázkou pro filosofa dle mého názoru je jak definovat např. kdo je hloupý a kdo prozíravý. A samozřejmě co je to pravda. A už vůbec opomíjím otázku jak takovou pravdu odhalit.

0 0
možnosti

... problém nastává, když jednostranně (nebo spíš stranicky) zaměřená média mají vliv na potlačení těch nezávislých - dnes už zase vznikají indexy "nesprávných a nežádoucích informačních zrojů", zase slyšíme ze všech stran (přesněji ze všech mediálních výstupů jedné strany) o nekalých praktikách ideodiverzních centrál, které hatí snahu těch "správných" médií informovat pravdivě a objektivně tím, že prozrazují, co mělo zůstat utajeno, a místo "pravdy a objektivity" podsouvají občanům realitu...

... prostě jsme se vrátili do doby, kterou vy asi neznáte, ale bojím se, že ji poznáte...

0 0
možnosti

R34o96m42a77n 16M56á59c55a

26. 4. 2016 18:21

velmi dobra uvaha R^

0 0
možnosti

Media nemusí být nestranná...ale férové by bylo, kdyby si na nestrannost nehrála.

Víc se mi líbí zahraniční praxe, kde je zřetelněji rozlišeno která média reprezentují kterou stranu a názor..

A pokud jde o názor, že "prozíraví lidé si názory podsouvat nenechají" ...to je blbost (bez urážky). Čím více je člověk přesvědčenější, že jeho se manipulace netýká...tím je na tom vlastně hůř..

0 0
možnosti

Rozdělil jste lidi na hloupé a prozíravé. Hodně odvážné až hloupé. Jistě dle Vás patříte mezi ty druhé. " Možná".

0 0
možnosti

Ano, v podstatě ano, jde jen o to vyjmenovat či pojmenovat rysy zpravodajství, které zavdávají důvod k domněnce, že se jedná o zmanipulované zprávy, které názor podsouvají.

A teď tedy otázka..které rysy nebo znaky či aviza ...to jsou,,??? Dokážete je vyjmenovat?

0 0
možnosti

Nepochybuji, že Vy ano :-)

0 0
možnosti

Trochu jste to posunul jinam. Podstata problému je podle mého názoru v tom, že v médiích musí být jasné, kdy "poskytují informaci o něčem" (tzv. objektivní sdělení), kdy "komentují toto něco" a kdy uveřejňují "laické či odborné úvahy" až diskuse k onomu něčemu. Alespoň tyto 3 kategorie bylo mělo médium viditelně oddělovat a pak by nebyl žádný důvod k nářkům a vy byste měl 100% pravdu.

3 0
možnosti

Je trapné platit nepravdivé informace veřejnoprávních médií. Taky si vědomě nekupuji poškozené zboží.

6 0
možnosti

Když si koupíte třeba kávovar budete chtít aby vám vařil dobrou kávu. Kdyby ne tak ho jdete vrátit protože za své peníze chcete kvalitu. Když si koupím noviny a evidentně píší nepravdu, tak zůstane jenom u toho chtění je vrátit. Nikdo už je zpět nevezme a peníze nevrátí. Tady chtít kvalitu neplatí? A to nemluvím o dvouleté záruce. Za své peníze máme právo na kvalitu. Ať si kdo chce co chce plácá.

Hezký den.

0 0
možnosti

J40a44n 34R64á12ž

26. 4. 2016 14:48

Zpravodajství musí být vždy objektivní, neb předkládá jen fakta o událostech. Tam nějaké subjektivní názory nepatří.

Komentáře naopak vyjadřují vždy subjektivní názor autora a posluchač (divák TV) si už podle toho, kdo danou událost komentuje, může udělat ptredem názor o tom, jak bude komentář názorivě zaměřen.

Tristní stav, zejména ČT, dokresluje fakt, že její mluvící hlavy předstírající, že jsou zpravodajové, si neodpustí ryze subjektivní komentář pramenící z jejich světonázoru. Ale to není jejich úloha a vedoucí zpravodajství by je měl zato seřvat!.

Např při prezentaci výsledků prvního kola rakouských voleb, si zpravodajci neodpustili dát vítězí nálepku extrémně pravicový populista, což samo o sobě je blbost a vůbec to nepatří do zpravodajské informace.

6 0
možnosti

když se zaměříte na posuzování nestrannosti v českých médiích , přijdete na to, že téměř veškeré české zpravodajství NENÍ nestranné, ale manipulativní.

A když jsem položil autorovi otázku jak se to pozná , pro jistotu neodpověděl.

V AJ se na to používá terminus technikus LOADED TERMINOLOGY....tedy použití slov v textu zprávy, takových, která jsou emočně nabitá a tím způsobují v lidech pocit, že je něco dobře nebo špatně....

Při debatách o běžencích se například velmi často proti odprcům používá emočně vyděračská fráze otázkou...VY NEPOMŮŽETE ČLOVĚKU V NOUZI? Přičemž podstatou je, že skupina běženců je nehomogenní, tedy, jisté procento lidí tam skutečně potřebuje pomoc, jiné procento jsou vyloženě ekonomičtí běženci, jiné procento jsou bojovníci IS a tak dále. a tím, že nikdo přímo nemluví o nestejnosti této skupiny, tím manipuluje a vydírá, tedy informuje, aby manipuloval. Podobných případů najdete stovky, je to náš běžný život.

A právě taková slova jsou těmi signály, že zpráva není nestranná ale manipulativní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru