Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

I když se to moc "nenosí", tak část dnešní úrovně mezd ve "vyspělých kapitalistických státech" si museli "pracující" vybojovat. Žádný kapitalista nerozhazuje, dá jen tolik kolik musí. Americký, německý či český. Život byl, je a bude boj, i když se říká že podnikatel i dělník jsou na jedné lodi. Samozřejmě bylo "x" dalších vlivů, třeba technický pokrok, který zpřístupnil Brouka i chudým.

0 0
možnosti
PK

Proto taky současný tlak na růst mezd, který jde spíše shora, což je zajímavé, považuji za správný. Zvlášť když si pomáháme jako vývozní "obr" ještě cca 10% podhodnocením měny.

0 0
možnosti
MS

Chtít "vydiskutovat" vyšší mzdy je stejně nesmyslné, jako chtít "vydiskutovat" například kurs koruny k euru 1:5. Vše se přece odvíjí od toho, jak silná je ekonomika.

1 0
možnosti
VH

Jen základní fakt: mzdu lze klidně od zítřka zvednout desetkrát. Má to jen drobnou vadu: do měsíce se desetkrát zvednou ceny. "Pracující" na tom budou fakticky stejně a my, kteří jsme šetřili na důchod, zapláčeme (stejně jako ti, kdo šetřili na byt či barák). Protože prostým zvýšením mezd se produkce nezvýší.

To Vás tak jednoduchá závislost nenapadne? Přemýšlejte o šedé hmotě, vyplňující mozkovnu.

0 0
možnosti
JK

Hlavně, že hiospodářská komora křičí,když se má zvednout mion. mzda o pár stovek.

0 0
možnosti
VH

Ó, jak všichni vědí, že to děláme blbě. Kde je prosím ve Vašem článku (či plantech Švejnarů) konkrétní návod?

Mimochodem: Jde o to, jakou úroveň "západních států" jsme chtěli dohnat. Pokud tu z roku 1990, tak se již stalo. Jenže ty státy, darebáci před námi utíkaly. I ony zvýšily svoji úroveň (sice o míň procent, ale z vysoké základny). To, že průměrná mzda r e á l n ě vzrostla od roku 1995 o polovinu, že je tedy naše životní úrovně téměř přesně na úrovni těch zemí, kterým jsme nesmírně záviděli při prvních výletech do zahraničí v roce 1990, vůbec netušíte. Jen, zcela nekvalifikovaně, žvanítě.

0 0
možnosti
MP

Tak předně... Zas tak bídně se zde nemáme. Záleží ovšem, co je pro Vás tím měřítkem. Když vezmete státy, které mají nejvyšší životní úroveň, tak tam najdete nespokojenců taky dost. Někteří na tom nejsou dobře objektivně, jiní subjektivně.

Vaše volání po zvyšování platů je z rodu těch nejpopulističtějších "výzev". To je podobné, jako když #přijímači tvrdí "peněz je dost" apod. Zajímavé, že toto tvrdí lidé, kteří mají velmi daleko k výrobní sféře, nechápou ekonomiku ani na úrovni maloměstského zelného trhu. Méně profesionálních "myšlenkářů", více lidí vzdělaných v něčem praktickém. Filosofovat si může každý do libosti po večerech, stejně to i ti "studenti" mají načteno z knih a číst umí snad každý.

3 0
možnosti
RH

Představa, že jedině industriální výroba tvoří hodnoty, je hloupá.

1 0
možnosti
PK

Je sympatické, že Vás zaostávání mezd trápí, ale jako řešení jste nenavrhl žádné. I v bývalé NDR jsou platy a příležitosti nižší a Německo je jeden stát. Nižší platy proti Západu byly i za "velebené" první republiky. Důvodů pro dnešní stav je vícero, především musíte mít produkci a t r h y, abyste ji efektivně prodával a snížil tak podíl montovny.

1 0
možnosti
VH

Jen na okraj: n e z a o s t á v á m e . Jen jaksi vycházíme z nižší základny. Pokud naše úroveň byla v roce 1990 cca 60 ÷ 66 % úrovně západních států, pak jsme k u d r ž e n í tohoto poměru, při růstu jejich ekonomiky o 2 % museli růst o 3,0 ÷ 3,3 %. Rostli jsme víc a rozdíl jsme o cca sedm procentních bodů snížili.

0 0
možnosti
Foto

Řešení je jednodušší, než nám naznačujete. Toto řešení se jmenuje "Kapitalismus bez regulací". Nechme svobodně rozvíjet podnikatelskou vynalézavost lidí. Mzdy jsou totiž vždy odrazem počtu kapitálových statků vztažených k jednotlivci a tvorbu kapitálových statků nejproduktivněji tvoří svobodní lidé ve svobodném trhu.

4 0
možnosti
RH

Tak v současné době nikdo firmám nezakazuje platit zaměstnancům jako v západní Evropě.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru