Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Měl jsem za to, že tzv. "pražská kavárna" je lidový pojem zahrnující individua liberálních pražských intelektuálů. Nejde tedy o státní organizaci, která by omezovala svobodu. Potom tedy nechápu příměr pana Ovčáčka. Zřejmě se chtěl jenom pochubit, že byl v Jůesej a zároveň políbit Zemanovu zadnici.

Apropo, svoboda v USA není větší, nebo menší, než v Česku. Je jiná. Někomu víc vyhovuje svobodné podnikání bez buzerace, život bez nesmyslů typu trvalá adresa nebo homologace změny tvaru brzdového světla, někomu víc vyhovuje možnost kouření a alkohol na veřejnosti, močení v parku a nudapláže. Obojí má své kouzlo.

1 1
možnosti

Jen by mne zajimalo, zda MZ dostal v NYC nejaky popelnicek jinde, nez v te ruske restauraci..... A pak at mele neco o svobode.

1 0
možnosti

Ano, můžeme být hrdí patrioté bez toho, abychom se neustále vymezovali vůči jiným skupinám.  Ale pouze v případě, že se i tyto skupiny nebudou vymezovat vůči té většině ostatních. V USA to pochopily obě strany, takže není div, že to funguje.

3 0
možnosti

Svoboda či tolerance, ať se to některým lidem nezdá, je spíše větší v Čechách než v USA. To Vám cizinci potvrdí. Ale jde to těžko porovnávat, protože jsme každý tolerantnější k něčemu jinému a svobodu si dáváme v různých oblastech různou. Typickým příkladem je, že v USA může mít nelegální imigrant legálně firmu, zatímco dvouleté dítě musí mít plavky. Na jednu stranu Vás úřady nechávají absolutně na pokoji, na druhou stranu Vám mohou místní vyhláškou zakázat pracovat v otevřené garáži. 

Je to prostě jiná země.

10 1
možnosti

J42a47r35a 35R89a94n93k

1. 10. 2015 21:50

Vite kolk je hvezd na vlajce? Kazdy ze statu to ma jine a pokud Vam jde o svobodu plavek na batoleti, tak Vam staci k zivotu malo, mozna, ze sem jeste rad pujdete;-)

0 7
možnosti
Foto

Já tedy nevím, zda autor někdy v USA byl, ale rozsah omezování svobody v USA je v mnoha ohledech zásadně větší, než je tomu u nás. Od možnosti pít alkohol, přes striktnost policejních orgánů, omezování obchodních praktik, antitrustových zákonů, bankovní a energetické regulace, přístup téměř ke všem informacím o jedinci (pohyb, soukromá komunikace, odposlechy, apod.) až po trest smrti.

Já jsem v USA rok žil a nevidím zásadní rozdíl v míře užívané svobody jedince. Často to, co si člověk bez problémů dovolí v ČR, by si v Americe opravdu dovolit nemohl, přes všechnu tu propagandu politické korektnosti.

9 1
možnosti

J40a89r44a 13R94a13n59k

1. 10. 2015 21:52

Rok nic neznamena, sotva jste si stacil udelat maly kruh pratelRv

0 3
možnosti

J40a66r65a 95R77a58n19k

1. 10. 2015 17:48

R^Mate absolutni pravdu, pan Zeman se obklopuje samymi "vzdelanci", Ovcacek by vyznel lepe bez poslednich 3 pismenRv to si stacil precist Lonely Planet USA - v cestine, domnivam se, ze jeho anglictina je jako ta traparna jeho bosa.

2 8
možnosti

Mate pravdu, Cesi se chovaji jako ovce.

0 0
možnosti

OK, shodujete se s Ovčáčkem, že v USA se navzájem tolerují různé skupiny lidí (i když by se o tom dalo slušně polemizovat). 

Pak ale napadáte "hradní skupinu", že je netolerantní k "pražské kavárně".

Ale jak se vymezila "pražská kavárna"? Přece svojí netolerancí k té hradní skupině a tím, že ať Zeman udělá co udělá, "nenechá na něm nit suchou" (ačkoli byl zvolen občany).

Takže milý mladý příteli, jestliže máte jasno v tom, kdo je v tomto pošťuchování tolerantní a kdo netolerantní, sám jste součástí tohoto systému netolerance (i když se můžete cítit a tvářit, že jste nad věcí);-)

8 4
možnosti

Řekl to ten B.H.O. pěkně a hlavně by měl začít u sebe a nekafrat jiným zemím do ledasčeho.

6 1
možnosti

Mohu-li utrousit trochu rozumu na tema zivota v USA, jen bych chtel rici jedno. Nikdy si neprejte plny zivot, jak je v USA, mit zde v CR. Proc vam tak radim? Ziji v USA od roku 1982 a jeste dnes se ucim vsemu, co mi tato zeme dava a hlavne se ucim POROZUMET obycejnemu obcanu Spojenych statu. Proc? To je velmi slozite. Snad vysvetleni nam rika clanek, ktery jste si precetli ale take v diskuznich prispevcich psane pred mim prispevkem. Mladym lidem doporucuji se do USA podivat a budou-li mit odvahu, i chvili zde zit a pracovat. Takova zkusenost je k nezaplaceni.

2 0
možnosti

Já jsem v USA nikdy nebyl, tak nemám co mudrovat, že...

Ale ti, co tam byli jinak než jako turisté, mně říkali o tamním životě věci, z nichž jsem usoudil, že to tam je s tou svobodou nějaké dost divné. Například když si lidé nedovolí postavit kolem svého domu a zahrady plot a radši pobrakávají na ničením zahrady divokou zvěří, aby nebyli sousedy zavrhnuti, když nikdo plot nemá... Nebo to, že i vážená návštěva má kouřit u zadního vchodu, aby to sousedé neviděli... Nebo když zarytí ateisti chodí pravidelně do kostela, protože si netroufnou nejít ... (podotýkám, že sám jsem bigotní katolík). Nebo když je z university vyhozen rektor nebo nositel Nobelovy ceny, protože řekl něco, co se nelíbilo feministkám...

11 1
možnosti

Až na toho vyhozeného rektora, jsou všechny příklady "mimo mísu". Že si někdo něco "nedovolí", neznamená že nemůže.

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru