Jak skutečně dosáhnout západní životní úrovně

1. 02. 2016 6:00:00
Ani po 25 letech po pádu železné opony jsme objektivně nedosáhli západní životní úrovně. Otázka je, co s tím hodláme dělat, aby za další čtvrt století nebyla situace stejně bídná.

Byl to jednoznačný cíl, který jsme s koncem minulého režimu měli - dostat se na stejnou platovou úroveň jako naši západní sousedé. Bohužel se však toto objektivně nestalo. Jen namátkou jsem vygůgloval několik náhodných článků na toto téma: Lidovky 2013, iDnes 2015, iHned 2015.

V dnešní době se v souvislostí s deziluzí z Evropské unie či antiimagrntskými náladami často objevuje jeden společný jmenovatel všech těchto zklamání: mysleli jsme si, že se budeme mít stejně dobře jako Němci, Holanďané, Angličané...

Ale nemáme. Co tedy s tím? Navrhuji následující:

Je bezpodmínečně nutné, aby se úroveň platů v ČR stala celospolečenským tématem číslo 1.

Diskuze o válce na Ukrajině, imigrační krize, krize eurozóny, absurdní názorové výměny mezi politiky budou muset ustoupit do pozadí, protože odvádí pozornost od věci, které nás skutečně pálí.

Často se přípomíná, že lidé volí nohama. I u nás dojíždí spousta lidí za Německou či Rakouskou hranici nebo rovnou odchází do západní Evropy. Toto by přece nemělo být nutné!

Jaké jsou některé z příčin tohoto stavu?

V rozhovoru ze dne 18.5.2015 pro MF Dnes ekonom Jan Švejnar uvádí, že na vině jsme všichni. Jednak jde o chybné kroky vlád, která by mohla mít lepší hospodářskou politiku. Jednak jsou zde také obyčejní "lidé, kteří se nechají najmout za nízkou mzdu. Neexistuje proto dostatečně velký tlak, aby platy vzrostly na západní úroveň." Do třetice je vina na straně zaměstnavatelů, kteří v příznivé ekonomické době" s přidáváním peněz vyčkávají." Stručně řečeno, jsme na jedné lodi.

Další velmi zajímavý postřeh přináší bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se vyjadřuje ve smyslu, že se hádáme, namísto abychom společně tlačili na vládu ve věcech životní úrovně:

Když si vezmete kroky vlády jen za poslední rok, najdete tam spoustu prasáren, které unikly pozornosti lidí jen díky tomu, že všechno přehlušilo uprchlické téma.

Nůžky se otevírají a některé domácnosti fungují tak, že když jim vypadne na měsíc příjem, jdou si k lichvářské firmě půjčit. Nemají žádné rezervy. A místo toho, aby lidi tlačili na vládu a poslance, hádají se mezi sebou, kdo je větší sluníčkář a kdo nácek.

Je dobře, že jsou aspoň jeden politik a s ním jeden ekonom schopni kriticky pojmenovat skutečný problém naší země: naprosto neadekvátní platy a s tím související nízkou životní úroveň oproti západní Evropě.

Iniciativa však přichází nejlépe zespodu. Dokud v České republice nebude mnohem asertivnější přístup k této problematice, budeme se za dalších 25 let znovu divit, kdeže je naše slibovaná životní úroveň.

První krok je začít o tomto otevřeně a nahlas diskutovat. Narozdíl od témat, která tuto zemi rozdělují na dva tábory, se v případě platů logicky většina shodne, že by měly růst mnohem rychleji.

Autor: Jan Petrus | pondělí 1.2.2016 6:00 | karma článku: 18.80 | přečteno: 748x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 118 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 805

Společenské dění v Česku i ve světe.

Kde domov na Twitteru

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...